
Bukszpan znajduje swoje miejsce w niemal każdym polskim ogrodzie. Można go wykorzystać do wielu celów, nie jest trudny w uprawie, ale jest wiecznie zielony. Jego największą wadą jest jednak wzmożona działalność szkodników. Jak więc dbać o bukszpan, aby był piękny i zdrowy? Jakie inne wymagania ma odnośnie do uprawy? O tym wszystkim piszemy w poniższym artykule.
Bukszpan
Bukszpan, który najczęściej pojawia się w naszych ogrodach to tak zwany bukszpan zwyczajny. Najczęściej wykorzystywany jest do zakładania wysokich żywopłotów, które mają za zadanie wyznaczać granicę działki. Można go też uprawiać w postaci niskich zielonych murków. Łatwo się go formułuje, dlatego można z niego tworzyć różnorodne dekoracyjne i geometryczne bryły.
Bukszpan znano już w starożytności w Europie, Azji zachodniej i północnej Afryce. Sadzono go głównie w ogrodach pałacowych i klasztornych. Później stracił na swojej popularności. Ostatecznie powrócił do ogrodów ze względu na odporność na zmienne warunki atmosferyczne.
To roślina wiecznie zielona i wolno rosnąca. Dorasta do 3 metrów wysokości. Jego główne cechy to gęste ugałęzienie, drobne, błyszczące liście i żółte kwiaty. Choć z tych ostatnich nie każdy zdaje sobie sprawę. Pojawiają się one początkiem kwietnia. Bukszpan występuje w aż 30 odmianach.

Źródło: Pexels
Uprawa i wymagania
Bukszpan najlepiej rośnie na wapiennych i gliniastych glebach. Przed zasadzeniem dobrze jest przemieszać podłoże z fermentowanymi nawozami organicznymi. Zaleca się go sadzić wczesną wiosną albo dopiero na początku jesieni. Bukszpany są odporne na przesadzanie. Należy jednak pamiętać, że aby nie uszkodzić korzenia, trzeba je wykopywać z dużą bryłą ziemi. Rośliny najlepiej jest przesadzać wczesną wiosną lub końcem lata. Te kupione w doniczkach, w centrum ogrodniczym, można sadzić właściwie przez cały rok. Jednak trzeba pamiętać, że aby dobrze się ukorzeniły, to najlepiej to zrobić najpóźniej jesienią.
Bukszpany dobrze czują się w słonecznych stanowiskach albo w półcieniach. Ogólnie nie należy do roślin bardzo wymagających, więc właściwie będzie rosnąć w każdych warunkach. Te rosnące na podmokłej glebie są jednak bardziej narażone na choroby grzybowe. Bukszpan jest odporny na suszę. Trzeba pamiętać, żeby obficie podlać go tuż przed nadejściem zimy, należy go obficie podlać. Zabezpiecza go to przed utratą wody w zimie. Młode sadzonki w ciągu roku również wymagają podlewania, jednak z nawodnieniem nie należy przesadzać.
Pielęgnacja
Najważniejsza jest pielęgnacja bukszpanu zimą. Należy zadbać zarówno o rośliny rosnące w gruncie, jak i w doniczkach. Dobrze jest osłonić je na zimę włókniną. Można do tego również użyć siatki cieniującej. To sprawi, że liście bukszpanu będą zabezpieczone przed zimą i wiatrami. Doniczki z rośliną, stojące na przykład na tarasie czy balkonie, również trzeba zabezpieczyć. Można do tego wykorzystać styropian czy słomianą matę. Najważniejsze jest, by uchronić przed mrozami bryłę korzeniową.

Źródło: Pexels
Cięcie i formowanie
Bukszpany należą do roślin, które bardzo lubią cięcie. Dlatego też często wykorzystuje się je do formowania różnego rodzaju figur i kształtów czy strzyżonych żywopłotów. Najlepiej jest przycinać bukszpan dwa razy w roku, tuż po zimie i w połowie lata. Dobrze jest skracać świeże przyrosty o około 1/3 długości.
Stare bukszpany, które nie są zadbane, najlepiej jest przycinać i formować późną wiosną. Wtedy, gdy minie już niebezpieczeństwo przymrozków. To zmobilizuje roślinę do wypuszczenia nowych pędów. Bukszpany tnie się najpóźniej do końca sierpnia. Ważne jest bowiem to, by zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.

Źródło: Pexels
Choroby i szkodniki
Najbardziej powszechnym szkodnikiem, który atakuje bukszpan, jest mszyca miodówka bukszpanowa. Zagnieżdżając się na roślinie, wytwarza ona białe i poskręcane nitki. W konsekwencji prowadzi to do skręcania i deformacji liści. Najbardziej skuteczną metodą w walce z mszycami jest stosowanie skutecznych środków. Najlepiej jest robić to już od maja.
Bukszpany atakują też często różnego rodzaju choroby grzybowe. Charakterystycznym objawem choroby są brązowe plamy na liściach, prowadzące do ich usychania. Takie pędy należy od razu przycinać. Całą roślinę dobrze jest wówczas spryskać jakimś skutecznym środkiem. Aby oprysk był skuteczny, warto zastosować go około trzech razy w odstępach kilkunastu dni.
Ćma bukszpanowa to kolejny rodzaj szkodnika i w ostatnim czasie najczęściej atakująca rośliny. Masowo niszczy krzewy, jest żarłoczny i tworzy na roślinie coś na kształt pajęczyny. Gdy ćmy jest dużo, bardzo prawdopodobne jest, że niebawem dojdzie do całkowitego zniszczenia bukszpanu. Nie opracowano bowiem jeszcze żadnych skutecznych metod zwalczania tego szkodnika. Najlepiej jest regularnie przeglądać krzewy i ręcznie niszczyć pajęczyny.
Uwielbiam bukszpany, ale nigdy nie potrafiłam zadbać o nie tak jak należy i po prostu więdły. Super, że trafiłam na wasz artykuł. 🙂